kunstenaar: schilder, schrijver, fotograaf en dichter

Biografie

Schilder, schrijver, dichter en fotograaf

Geboren in 1949 in Veghel en tegenwoordig woon ik sinds juni 2016 Amsterdam. Daarvoor woonde ik 24 jaar in Nuenen en ben geboren en getogen in het Brabantse Veghel.

Opleiding is HBO (personeelsbeleid en bedrijfskunde).  Cursussen : gevolgd op de grafische school en de zaterdagacademie in Eindhoven. Ook schrijfcursussen en fotografieworkshops.

Overig: Samen met partner Oscar bijna 10 jaar een moderne kunst galerie, annex beeldentuin, tangodanser, het lokaal toeristisch platform in Nuenen mede vormgegeven. In 2009 heb ik het schilders collectief Atelier Nuenen opgericht en ben ik projectleider van initiële projecten op het gebied van kunst. Daarnaast heb ik ad hoc oog voor mijn ‘zonnebloempjes’ waarvoor ik me vanwege hun ziekte of eenzaamheid inzet. Ook ben ik een enthousiast reiziger naar spannende en intrigerende steden en landen. Met name in Amsterdam neem ik soms deel aan experimentele theaterproducties en bezoek ik musea. Ik volg en neem deel aan maatschappelijke lezingen en presentaties gericht op de ontwikkeling van de ‘stad Amsterdam’,  van eigen land en mondiaal.

Wie ben ik? De oudste uit een Brabants gezin met acht kinderen. Getrouwd op mijn 21e en tot mijn 30e gewerkt als secretaresse. Ik leidt een luxe leventje tot er een keerpunt komt. Ik verhuis naar een louche kamertje boven een louche café en start de studie personeelsbeleid en arbeidsmarktpolitiek. Een scheiding volgt en ik ontmoet mijn huidige man Oscar. Ik vervul tot mijn 50e veel managementfuncties bij zowel een multinational als bij grote grafische bedrijven. Ik participeer ook in een management by out. Het kon niet uitblijven. Het burn-out-beest lag op de loer en pakte me flink bij mijn kladden. De creatieve wereld wordt mijn redding. Hoewel, het ‘beest’ springt soms nog op me, maar ik heb geleerd het te temmen. En dat is nodig, want ik ben iemand die vooruit wil, verder wil en als de verveling toeslaat, nieuwe wegen inslaat. Sinds enkele jaren ben ik blij met mijn vriendinnenclubje ‘De Noortjes’. Met hen maak ik nationaal maar ook internationaal kunstreizen die uiteraard gepaard gaan met lekker eten, drinken en kletsen.

Schilder : Ik transformeer de hectiek om me heen naar een structuur die me rust geeft. De structuur in mijn schilderijen uit zich in gebruik van diverse materie-materialen alsook in een compositie en kleur dat zich gaandeweg tijdens het schilderproces aandient. Van belang is dat ik luister naar mijn onderbuik gevoel. Van daaruit ontvang het teken wanneer ik besluit dat een schilderij voor mij af is.

Schrijver: Begin jaren tachtig is er alleen tijd voor het schrijven van gedichten. Naast een drukke baan, waarbij ik vanuit mijn woonplaats Nuenen dagelijks veel door ons land reis, blijft geen tijd over voor rust, die noodzakelijk is om in een schrijfproces te zitten. Pas begin 2010, na het sluiten van de galerie (het betreft galerie ’t Weefhuis in Nuenen), komt er tijd en rust om mijn eerste boek te schrijven. Voorheen had ik al wel een verhalenbundel met ZKV (Zeer Korte Verhalen) geschreven: ‘Ontmoetingen in een galerie’. De thriller Rood Canvas wat in feite mijn debuut en de roman ‘Helium’ volgde in 2014. In 2016 heb ik de biografie van de bekende Nuenense ondernemer Rini Geven afgerond.

Dichter: De gedichtenbundel ‘Wauw & Auw’ kwam in 2014 gereed. Nieuwe gedichten komen opnieuw in een mapje en liggen te rijpen voor een volgende uitgave. Af en toe neem ik deel aan lokale en regionale gedichtendagen. Daar draag ik voor uit eigen werk. Soms doe ik mee aan een gedichtenwedstrijd.

Fotograaf: als hobby fotografeerde ik in feite al met een kunstenaarsoog. Dat wil zeggen: oog voor compositie, kleur en bijzondere situaties. Het zijn al jaren geen vakantiekiekjes meer en stopte ik veel tijd en aandacht in het bewerken van foto’s en het maken van fotoboeken. Totdat ik in 2014 met vijf fotografen een fotografiereis maakte. Toen pakte de passie me bij de kladden. De binnenlanden van Kirgizië en de bewoners in hun joerts (traditionele tenten) in de bergen raakte me. Ook het leven in de oude binnenstad van Kashgar in China, opende een nieuwe fotografie-wereld voor me. En niet te vergeten het enthousiasme van mijn medereizigers. Vanaf begin 2015 gaat een groot deel van mijn tijd zitten in foto-shoots op straat en op urban plaatsen, waar ik samen met collega’s fotografeer. Ik ben aangesloten bij meerdere fotoclubs en in 2015 nam ik voor ’t eerst deel aan een foto-expositie. De techniek staat bij mij op de laatste plaats, ook omdat de interesse ervoor niet aanwezig is. Ik concentreer me op het moment waarin ik mens en object kan vangen. Een bijzondere situatie, licht, schaduw of kleur kan de trigger zijn. Details op de vierkante millimeter of de abstracte lijnen worden uitsnedes die mijn foto’s vaak transformeren naar abstracte beelden. Ik zie me zelf als een schilderende fotograaf.